Kanasta – pravidla, karty, kde hrát online

Nejlepší online sázení a casina

18+ značka

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Kanasta je karetní hra, která si získala popularitu po celém světě díky svým strategickým rozhodnutím a zábavě, kterou nabízí hráčům různých věkových kategorií. S kořeny sahajícími do Jižní Ameriky, Kanasta se stala ikonou mezi karetními hrami a nadále láká miliony hráčů svou jedinečnou kombinací dovedností a štěstí.

Jak se hraje kanasta? Jaké jsou karty na kanastu? A jaká jsou pravidla Kanasty?

Klíčové informace článku

Kanasta je hrou pro 2 až 6 hráčů, často se hraje ve dvoučlenných týmech.

Hra se obvykle provádí s dvěma balíčky standardních karet.

Karty na Kanastu jsou rozděleny do čtyř barev (srdce, káry, piky, kříže) a hráči mohou vytvářet kombinace karet včetně čistých kanast, směsí a jednotlivých karet.

Pravidla hry zahrnují vytváření kanast, odkládání karet na stůl a sbírání bodů.

Cílem hry je získat co nejvíce bodů tím, že hráči vytvářejí specifické kombinace karet, nazývané „kanasty“, a ty pak vykládají na stůl.

Star Casino 100+100 800x400

Jak se hraje Kanasta?

Kanasta není pouze o náhodě. Vyžaduje strategii, plánování a schopnost rychle reagovat na tahy soupeřů. Od jednoduchých pravidel po složité kombinace karet, každá partie Kanasty nabízí nové výzvy a možnosti pro hráče.

Základem Kanasty je vytváření specifických kombinací karet, nazývaných „kanasty“, a jejich odkládání na stůl. Hráči sbírají body tím, že skládají sady karet stejné hodnoty (kanasty), a posléze je vykládají na stůl.

Hlavním cílem hry je získat co nejvíce bodů skrze vykládání karet, a to buď vytvořením kanast nebo dokončením specifických kombinací.

Kanasta je hrou pro 2 až 6 hráčů, přičemž pokud se sejde sudý počet, hra je hrána ve dvoučlenných týmech.

Hra se provádí s dvěma balíčky standardních karet. To znamená 52 karet plus čtyři Žolíky, což celkem dělá 108 karet. V průběhu hry se hráči střídají v odebírání karet ze společného balíčku a vytváření kanast na svém vlastním stole.

Hra nabízí kombinaci štěstí a strategie, což ji činí přitažlivou pro širokou škálu hráčů. Kanasta má různé varianty, z nichž některé mohou být více populární v určitých regionech. Nicméně, základní principy hry zůstávají podobné a poskytují hráčům spoustu prostoru pro plánování a strategické rozhodování.

Pravidla kanasty

Hraje se po směru hodinových ručiček. Každý hráč na tahu začne tím, že si vezme novou kartu z vrchní části balíčku. Pokud hráč vyloží červenou trojku, okamžitě si vezme další kartu.

Během svého tahu může hráč také vkládat karty nebo přidávat k již vyloženým kartám libovolné množství karet. Hráč může ve svém tahu vyložit skupinu minimálně tří karet stejné hodnoty.

Konec tahu nastává odhozením karty na odkládací balíček.

Kanasta je seskupení alespoň sedmi karet stejné hodnoty, přičemž minimálně čtyři karty jsou původní – kanasta může být čistá (obsahující pouze původní karty) nebo smíšená (kombinující původní karty s divokými kartami).

Při počátečním výkladu hráč nebo dvojice musí dosáhnout v prvním kole určitého bodového limitu. Tento limit je také ovlivněn skóre získaným v předchozích kolech.

Kanasta – počet karet

S kolika kartami se hraje Kanasta?

V Kanastě se obvykle hraje s celkovým počtem 108 karet. Tyto karty jsou rozděleny do dvou standardních balíčků karet, které obsahují 52 karet každý, plus čtyři Žolíky v každém balíčku.

Přesně rozepsaná Kanasta- počet karet:

  • 2 balíčky karet po 52 kartách = 104 karet
  • 2 Žolíky v každém balíčku = 4 Žolíky

Celkem to dává 104 karet + 4 Žolíků = 108 karet. V Kanastě se běžně používají pouze Žolíky z jednoho balíčku. Proto se skutečný počet karet, které se používají ve hře Kanasta, rovná 108 kartám.

Tento počet karet poskytuje dostatek možností pro hráče vytvářet různé kombinace a strategie během hry, což je jedna z charakteristik, která činí Kanastu tak zábavnou a výzvivou karetní hrou.

Tabulka znázorňuje typ karty a bodové ohodnocení.

Karty na Kanastu

Karty na kanastu jsou rozděleny do čtyřech barev. Každá barva obsahuje 13 karet, které jsou hodnoty od esa (A) po krále (K).

  • srdce
  • káry
  • piky
  • kříže

Žolíky a dvojky jsou karty, které mají v Kanastě klíčovou roli. Žolíky i dvojky mohou být použity jako náhrada za jakoukoli kartu, a to jak pro vytváření kombinací, tak pro dokončení již existujících kombinací. To umožňuje hráčům maximalizovat jejich potenciální skóre a zvýšit šance na vítězství.

Kombinace karet mohou zahrnovat kanasty sady (sedm nebo více karet stejné hodnoty), směsi (sady tří až šesti karet stejné hodnoty) a jednotlivé karty, které jsou přímo vykládány na stůl nebo používány k vytváření a dokončení kombinací.

Merkur registrace Header

Pravidla Kanasty a její varianty

Kanasta má několik variant a tak se liší i její pravidla. Jaké jsou nejznámější varianty?

Kanasta má několik variant, které se liší pravidly a způsobem hraní. Níže jsou uvedeny některé z nejběžnějších variant Kanasty.

Klasická Kanasta (originál)

Tradiční verze Kanasty, jak byla původně hrána. Pravidla jsou v zásadě stejná jako uvedená v základních pravidlech.

  • Počet hráčů: Kanasta se obvykle hraje s 4 hráči rozdělenými do dvou týmů.
  • Balíčky karet: Obvykle se hraje s dvěma standardními balíčky 52 karet plus čtyřmi džokery, což dává celkem 108 karet.
  • Cíl hry: Hlavním cílem hry je získat co nejvíce bodů tím, že se týmům podaří vykládat specifické kombinace karet na stůl.
  • Rozdání karet: Každá hra začíná rozdáním karet. Hráči obdrží 13 karet a zbytek karet se umístí do společného balíčku.
  • Vytváření kombinací karet: Hráči se snaží vytvořit kombinace karet na svém stole, včetně kanast (sady sedmi nebo více karet stejné hodnoty) a směsí (sady tří až šesti karet stejné hodnoty).
  • Odkládání karet na stůl: Hráči mohou odkládat své kombinace karet na stůl, pokud splňují určitá pravidla pro vykládání.
  • Tah hráče: Během svého tahu hráč může buď tahat karty ze společného balíčku nebo si vzít celý odhoz (skládačku) karet ze stolu.
  • Konec hry: Hra končí, když jeden tým dosáhne určitého počtu bodů, nebo když se vyčerpají karty v balíčku.

Je důležité si pečlivě přečíst pravidla před začátkem hry, zejména pokud se hraje ve skupině s různými hráči.

Samba Kanasta

Samba Kanasta je varianta Kanasty, která se hraje podle podobných základních pravidel jako klasická Kanasta, avšak s některými odlišnostmi v pravidlech a strategiích.

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že Samba Kanasta se hraje s třemi balíčky karet místo s dvěma, což zvyšuje složitost hry a umožňuje větší variabilitu kombinací. Samba Kanasta je populární mezi hráči, kteří hledají v Kanastě větší výzvu a strategickou hloubku.

Kanasta hrou plnou možností a strategie, která může být přizpůsobena různým herním situacím a preferencím hráčů.

Hand and foot Kanasta

Hand and Foot Canasta je karetní hra, která kombinuje prvky Kanasty a Rummy. Je to zábavná a strategická hra, kterou si užijí hráči všech úrovní.

Každý hráč má v ruce dvoje karty (hand and foot) a jakmile vyčerpá jedny, hraje s druhými.

  • Počet hráčů: Obvykle se hraje s 2 až 4 hráči, nicméně některé varianty umožňují až 6 hráčů. V některých variantách mohou soutěžit i týmy dvou hráčů.
  • Karty: Používá se jeden nebo více balíčků standardních hracích karet (obvykle o jeden balíček více než počet hráčů). Žolíci se ze hry obvykle vylučují.
  • Cíl: Cílem Hand and Foot Kanasta je být prvním hráčem (nebo týmem), který „vyjde“ spojováním (kombinováním) karet a dosažením specifického bodového cíle.
  • Hraní: Hra se dělí na dvě kola: Hand a Foot.
    • Kolo Hand:
  • Hráčům se rozdává dvakrát sada karet: „ruka“ 11 karet a „noha“ 11 karet (která se drží lícem dolů).
  • Hráči se střídají v tahání a odkládání karet a snaží se je spojit do Kanast (sady 7 nebo více karet stejné hodnosti a sady 3 nebo více po sobě jdoucích karet stejné barvy).
  • Hráči se také mohou vyložit dosažením minimálního bodového požadavku (obvykle 75 bodů) ze svých spojení na stole.
    • Kolo Foot:
  • Jakmile se hráč v kole Hand vyloží, může použít své karty z druhé ruky (Foot).
  • Karty nohou se odhalí a hráč je může přidat k existujícím spojením nebo vytvořit nová na stole.
  • Opět se počítá skóre a vítězem hry se stává hráč s nejvyšším celkovým skóre.
  • Varianty: Existuje mnoho variant Hand and Foot Canasta s různými pravidly.
    • Počtu použitých balíčků
    • Minimální počet bodů pro výstup
    • Bodování pro různé spojení
    • Zda jsou červené trojky povoleny v Canastách (obvykle nejsou povoleny)

Moderní Americká Kanasta

Tato varianta Kanasty má některé odlišné prvky, včetně toho, že hráči musí dokončit jednu čistou (pure) kanastu, než mohou dále dokončovat kombinace. Také má jiné bodování, za Kanasty ze sedmiček a es se počítají velké bonusy.

Skvělá karetní hra je také například Poker nebo Žolíky. Jaké má poker pravidla? A jak se hrají žolíky?

Kanasta Online

Existuje několik online platforem, které umožňují hrát Kanastu online s ostatními hráči. Mezi nejpopulárnější patří.

  1. HerníPortál.cz: HerníPortál.cz je česká herní platforma, která nabízí různé hry včetně Kanasty. Uživatelé se mohou zaregistrovat zdarma a hrát proti ostatním hráčům online.
  2. Kanasta.cz: Tato webová stránka je zaměřena výhradně na hru Kanasta. Nabízí možnost hrát Kanastu online zdarma proti jiným hráčům.
  3. TipGames.cz: TipGames.cz je další česká herní platforma, která má v nabídce různé karetní hry včetně Kanasty. Uživatelé se mohou zaregistrovat zdarma a hrát s ostatními hráči online.

Tyto české webové stránky poskytují možnost hrát Kanastu online, a to jak proti počítači, tak proti skutečným hráčům. Před zahájením hraní je vždy dobré zkontrolovat podmínky služby a případně si přečíst uživatelské recenze.

Na některých online herních platformách a webových stránkách je možné sázet na hraní Kanasty. Tyto herní platformy obvykle nabízejí možnost sázení skutečných peněz nebo virtuálních herních peněz v různých hrách, včetně Kanasty. Sázky mohou být různého typu, včetně sázek na výhru jednotlivých her, turnajů nebo soutěží.

Magic Planet Spinner 970x250px

Každý by měl mít na paměti zásady zodpovědného hraní a bezpečnost při online sázení.

Před sázením na Kanastu online je důležité prověřit důvěryhodnost a bezpečnost dané herní platformy.

Odkud Kanasta pochází?

Kanasta je karetní hra, která vznikla v Jižní Americe, přesněji v Uruguayi, na přelomu 40. a 50. let 20. století. Je známá svými složitými strategiemi a kombinacemi karet, které hráči využívají k dosažení vítězství.

Kanasta, karetní hra plná strategie a taktiky, je oblíbená po celém světě pro svou jedinečnou kombinaci štěstí a dovednosti.

Kanasta si získala stálou popularitu a dodnes přitahuje miliony hráčů různých věkových kategorií. Přestože je pověstná svou hloubkou a složitostí, zároveň je dostupná pro začátečníky, kteří se chtějí naučit novou hru.

zkušenosti

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost. Platí zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.

© 2024 VB.cz

Nakódoval Leoš Lang